2017-03-13 13:12

Energisäkerhetsportalen informerar - IT-hot och IT-säkerhet i nyheter och i TV-program och media

Energisäkerhetsportalen vill tipsa om att det har varit en del inslag i media den senaste tid om olika IT-hot och IT-säkerhet.

 

Den 12e mars hade TV4 ett längre inslag om att SÄPO har identifierat att det finns ett pågående spionage i Sverige som är direkt inriktade mot IT-system i företag och myndigheter. Detta är ett tema som återkommer, och som det skrivits om här tidigare på energisäkerhetsportalen rörande Svenska kraftnäts Risk- och sårbarhetsanalys för Svensk elsektor 2016.

  

http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/s%C3%A4po-utl%C3%A4ndska-spioner-attackerar-svenska-system-3840252

 

I kvällens (den 13 mars) program Vetenskapens värld kl. 20:00 på SVT kanal 2 kommer det ett entimmes inslag om IT-attacker. Från TV-tablån kan vi se vad programmet skall handla om:

 

"Del 8 av 18. I oktober förra året hackade någon den svenska riksdagens, regeringens och Riksbankens webbplatser på nätet och några månader senare skedde en stor cyberattack mot den svenska försvarsmakten. Det amerikanska presidentvalet kan ha avgjorts av intrång i demokraternas e-postsystem. Det kan bli vi själva som med våra uppkopplade prylar underlättar för den nya tidens attacker. Programledare: Victoria Dyring."

 

SVT har ett par längre textartiklar som hör till programmet  och som redan är upplagt på SVT:s webb:

 

 http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uppkopplade-prylar-kapas-i-hackerattacker

 http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fra-sverige-bor-overvaga-mojlig-frikoppling-fran-internet

 

Den senare artikeln är en intervju med FRA:s talesperson Fredrik Wallin under rubriken "FRA: Vårt samhälle är väldigt sårbart för attacker mot elnätet och internet"

och handlar om att antalet attacker ökar och att systemen är samhällsviktiga samtidigt är sårbara för potentiella angrepp.

 

Inslaget kommer finnas tillgängligt på SVT Play parallellt med att det sänts i TV-utsändningen

 

Vad gäller uppkopplad elektronisk utrustning, ibland kallat sakernas internet eller IoT, (eng.)Internet of Things, så har tidningen Ny Teknik nyligen haft ett temanummer (Nr 7, februari 2017) på ämnet. Ett längre inslag om säkerhet och uppkopplade prylar fanns där att läsa. Nu finns även den artikeln på deras nätbilaga, se nedanstående länk:

 http://www.nyteknik.se/digitalisering/uppkopplade-saker-brister-i-sakerheten-6825213

Arkiv